הרצאות, עבודות וחומרים מקצועיים

בכתובת השונות העולות בבלוג ישנם קישורים למסמכים מקצועיים שונים שהוכנו במסגרת אקדמאית ובמסגרות אחרות. למען הנוחות אני מצרף כאן את רשימת המסמכים עם קישור למסמך המלא. כמו כן מצורפות מצגות של הרצאות שהעברתי כמרצה אורח בפורומים שונים, בעיקר במוסדות וכנסים אקדמאים.

לשאלות והבהרות בנוגע למסמכים אלו אפשר להשאיר הודעה דרך האתר, לשלוח מייל לכתובת Nitzanmatan@gmail.com או ליצור קשר טלפוני במספר 054-7879411

מאמר שפורסם בעיתון מדעי בנושא מודלים לניהול מי תהום בישראל, למעוניינים להלן הרחבה

מצגות

ברוב המוחלט של המצגות הללו ישנן שקופיות כך שיש להוריד אותן למחשב ולצפות בהם במצב "הצג שקופיות". המצגות אינן מחליפות את ההרצאה עצמה מכיוון שברוב המקרים ישנן הרחבה בעל פה על בסיס המידע התמציתית המובא במצגת. יש לשים לב שהמצגות השונות הינן באורך שונה לפי קהל היעד והזמן הניתן להצגת הנושא.

בתי הזיקוק בחיפה

התנגדות להרחבת בתי הזיקוק שהוצגה לוועדת המשנה בראשות ח"כ דב חנין ב- 5.6.2014.

מבוא לבעיית זיהום הקרקע במפרץ חיפה, הרצאת אורח בקורס הנדסת סביבה בטכניון ב- 7.4.2016.

יום הסביבה בכנסת: תחלואה וזיהום אוויר במפרץ חיפה ב- 7.6.2016

דיון בהיתרי הפליטה של בתי הזיקוק ב- 10.6.2016

הצגת נושא זיהום האוויר במפרץ חיפה לוועדת ביקורת המדינה ב- 29.10.2016, וגרסה מקוצרת של מצגת זו.

משק הגז הטבעי: הקמת מתקני תשתית ומאבק לשימוש בגז טבעי.

מצגת סיכום ההתנגדות להקמת מתקני גז בעמק חפר, 2014.

הצגת עיקרי ההתנגדיות למתווה הגז בפני וועדת הכלכלה שבכנסת, 2015.

הרצאה על משק הגז הטבעי במרכז הבין תחומי בהרצליה, 2016. 

 מיפוי גיאוגרפי-GIS

מיפוי מבוסס מערכת מידע ממוחשבת (GIS-  Geographic Information System) נעשה לרוב כחלק ממחקר גדול יותר והוא משמש ככלי חשוב להבנה וניתוח תופעות במרחב. למעוניינים בשירותי GIS אנה צרו קשר.

מיפוי תשתיות תכנית תמ"א 37/ח כחלק מהכנת ההתנגדות לתכנית

מיפוי התשתית של התכניות להקמת מתקני גז ביבשה תמ"א 37/ח. במסגרת הכנת ההתנגדויות לתכנית נדרשה עבודת GIS מפורטת שנועדה להעביר את הסרטוטים הטכניים לפורמט ברור לקריאה על גבי מפת לווין. מפות אלו נתנו את האפשרות לבדיקת המרחק בין מתקני התשתית לישובים השונים מה שלא התאפשר במפות המקוריות. ניתן להיכנס ולעיין במפות השונות בקישור המצורף.

טווח הרס 5000 מטר לפי הערכת מפקד השייטת לשעבר תאל שי ברוש

המפות הללו מתארות תכנית שכרגע הוקפאה. לא ברור מדוע ממשלת ישראל דחפה בכל כוחה להקמת מתקני זיקוק מסוכנים לגז טבעי בלבו של עמק חפר. לא רק שהתכנון הציב את המתקן קרוב במיוחד לישובים האפשרות ההגיוניות להקמת המתקנים עמוק בים התיכון ורחוק מגבול הרשות הפלסטינית כלל לא נבדקה.

מיפוי מערכת הניקוז והביוב של תל-אביב -יפו

בעיריית תל אביב, כמו בערי חוף נוספים, ישנה בעיה של הזרמת נגר עירוני לחוף הים. בקיץ נגר עירוני מגיע דרך הצנרת לחוף הים.  הצנרת העירונית מקבלת את מי השטיפה של העיר החל ממוסכים שמנקים בסוף היום את העסק וכלה בניקיון של שוק הכרמל עם מכונה שמנקה באמצעות זרם מים בלחץ גבוה. הנוזלים האלה זורמים דרך קבע לים ויוצרים נגר קבוע העלול להכיל מזהמים שונים. בנוסף על כך מערכת זו אינה מופרדת לחלוטין ממערכת הביוב כך שבחלק מהמקרים יש בנגר הזה פתוגניים המסוכנים לבריאות האדם. בחורף המערכות מוצפות ולעיטים קרובות מי  ביוב גולמיים זורמים לים במשך מספר שעות ואף ימים. המיפוי של תל אביב הוא חלק ממחקר גדול יותר הבודק תופעה זו. בעבודה זו השתמשתי בנספח תשתיות של העירייה בו מופיעה צנרת הניקוז והביוב של תל אביב והעברתי אותה לפורמט מבוסס מפת לווין בו ניתן לראות ולהבין את המרחב בצורה מיטבית. ניתן לראות את תוצאות העבודה בקישור המצורף.

%d7%a0%d7%a7%d7%95%d7%93%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%96%d7%a8%d7%9e%d7%94-%d7%9c%d7%9e%d7%95%d7%9c-%d7%a0%d7%a7%d7%96%d7%99%d7%9d

 תסקירי השפעה על הסביבה

תסקירי השפעה על הסביבה נועדו לבחינת ההשפעה הסביבתית של תכניות בנייה עתידיות. תכניות הבנייה מוגשות לוועדת התכנון על ידי היזם של התכנית שהוא השוכר את היועצים שמגישים את תסקיר ההשפעה על הסביבה. תסקירי ההשפעה על הסביבה מהווים מרכיב מרכזי בתכניות מכיוון שהם מתארים את המצב העתידי החזוי בנושאים שונים כגון נוף, שטחים פתוחים, רעש וזיהום. הציבור יכול לעיין בכל מסמכי התכנון ולהגיש התנגדות לחלק מהתכנית או לכולה.  החשיבות והמידע הרב של תסקירי ההשפעה על הסביבה מהווים נדבך חשוב בהכנת התנגדות איכותית לתכניות בנייה שונות.

הערכת תסקיר ההשפעה של בז"ן.

במסגרת לימודי התואר השני במחלקה לגיאוגרפיה וסביבה בבר- אילן נדרשנו לבצע הערכה לתסקיר השפעה על הסביבה. מתוך עניין אישי בחרתי לנתח את תסקיר ההשפעה על הסביבה של בז"ן שנעשה לתכנית "חפאג/ 1200 /ב מתחם בתי זיקוק לנפט בחיפה". התסקיר הורכב מלמעלה מ- 1000 עמודים בנוסף לנספחים רבים. מעיון בחומרים אלו התגלו נתונים קשים על הניהול השותף של בתי הזיקוק ובעיקר התעלמות מהסיכון הפוטנציאלי של רעידת אדמה והתייחסות לזיהום האוויר כגורם זניח בהשפעתו על בריאות הציבור. העבודה ניתנת לעיון על ידי לחיצה על הקישור המצורף

שריפה בבתי הזיקוק 2016

בתי הזיקוק נחשבים נכס חיוני של מדינת ישראל. האם העלות של הנכס הזה שווה את התחלואה העודפת שנוצרת לטענת משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה כתוצאה מזיהום האוויר?

כפר הדייגים בזיקים

במהלך חודש ספטמבר 2016 הוגשה בקשה לאישור בניית "כפר דייגים" על חוף הים בזיקים. התכנית כללה פריצת שבילים ותשתיות באזור טבעי שמור ומיוחד ובהפקעת חוף מהציבור לצורך בניית תשתית לסירות דייג על קו החוף. אחי, אדם מתן הגר בקיבוץ זיקים הסמוך, ריכז את התנגדות התושבים למחטף וביקש את עזרתי. שמחתי לתת עזרה מקצועית בבחינת התסקיר כאשר ההבחנה החשובה ביותר היא שעורכי התסקיר רשמו שהשטח המתוכנן מותר לבנייה בעוד שתכנית המתאר הארצית שללה זאת. גילוי הטעות הזו העמיד את חוקיות התכנון בשאלה קשה וגרם לבחינה מחודשת של כל הנושא. ניתן לעיין במסמך שהוכן על ידי אדם מתו ושחר גולדנברג ושלי ולזהר פודה הייתה את הזכות לייעץ בהכנתו על ידי לחיצה על הקישור.

התנגדות להקמת מתקני גז ביבשה תמ"א 37/ח

במסגרת התנדבותי במגמה ירוקה ועבודתי בצלול כתבתי ביחד עם עו"ד תומר מירז את ההתנגדות להקמת מתקני הגז ביבשה ודרשנו להעבירם לים העמוק. בקישור המצורף ניתן לראות את המצגת שהראנו בדיון בהתנגדויות לתכנית שנערך במהלך שנת 2014 ואת ההתנגדות המלאה שלה הכנתי את רוב החומר המקצועי.

מסמכים סביבתיים

דליפת הנפט עברונה

לאחר דליפת הנפט בעברונה ערכתי סקירת ספרות גיאולוגית המראה שדליפת הנפט מסכנת מי תהום המשמשים את תושבי אילת כמקור מי שתייה. ניתן לקרוא את העבודה בקישור המצורף.

סכנה לזיהום לתווך הרווי באזור חוות המכלים בקריית חיים

חוות המכלים בקריית חיים הוקמה בשנות ה- 30 של המאה הקודמת ומופעלת כיום על ידי החברה הממשלתית לתשתיות נפט ואנרגיה. נתונים חלקיים הקיימים על האתר ועל סביבתו מעלים את החשש לזיהום נרחב לתווך הרווי שעלול להגיע לבארות המפיקות מי שתייה באזור קריית חיים. פרטים נוספים ניתן לקרוא בקישור המצורף.

התנגדות להיתר הפליטה של בז"ן

מפעלים גדולים מקבלים היתר מיוחד מהמדינה לפלוט זיהום חריג, בעיקר לאטמוספירה או לים. במסגרת קבלת האישורים הציבור יכול להביע את דעתו להיתרים אלו. בשיתוף עם אנשים רבים במגמה ירוקה, כולל דוקטור רויטל גולדשמידט, הגשנו בשנת 2016 התנגדות לסעיפים רבים בהיתר הפליטה של בתי הזיקוק בחיפה. לצערנו חלק גדול מהסעיפים לא התקבל על ידי המשרד להגנת הסביבה. אדגיש שבהכנת מסמך זה היו שותפים רבים ואני מעלה אותו כאן בכדי שהוא יהיה נגיש לציבור הכללי ולא רק לחברי מגמה ירוקה. ניתן לעיין במסמך ההתנגדות להיתר בקישור המצורף.