ניצן מתן.
לפני כחודשיים התפרסמה הודעה באתר בתי הזיקוק, לפיה חלה הפסקה זמנית בהזרמת הגז הטבעי למפעל, דבר שגרם לכך שתחנת הכוח של המפעל תשתמש במזוט במקום בגז טבעי לצורך הפקת אנרגיה. על סמך מידע זה הגשנו בקשת חופש מידע למשרד האנרגיה, וביקשנו פרטים בעניין. גם שאלנו האם היו אירועים דומים בעבר. ב- 27 לחודש אפריל 2017 קיבלנו הודעה ממשרד האנרגיה האומרת כי המשרד נדרש לעוד שלושים יום כדי לאסוף את המידע.
כאשר לא זורם גז טבעי, עוברת תחנת הכוח של בתי הזיקוק לשימוש במזוט, שהוא דלק ברמת זיקוק נמוכה יותר, ולכן הוא מזהם יותר ביחס לסולר או לבנזין. ככל הנראה, גורם השימוש במזוט לעלייה בכמות הגזים המועברים לשריפה בלפיד, שאינו ערוך לקלוט נפח גזים מעבר לזה הקיים בעת עבודה רגילה. שריפת הגזים העודפים יוצרת להבה גדולה מהרגיל, וסביר להניח שהיא מעלה את שיעור פליטות הגזים המזהמים לאטמוספרה.
צוות המחקר של מגמה ירוקה עוסק בלמידת נושא זה ובאיסוף נתונים, כדי להבין האם העלייה בנפח הגזים המועברים ללפיד אכן גורמת לעלייה בפליטות, וחשוב מכך – מהי הדרך לצמצם תופעה זו. כאשר נקבל את המידע החסר לנו להבנת התופעה נפרסם אותו לציבור, באופן מסודר, כולל כל חומרי הרקע שברשותנו. במידה שתופעה זו אכן גורמת לעלייה בזיהום האוויר, נוציא דרישה המפרטת את האמצעים הנדרשים לצמצום מפגע זה, כך ששיעור פליטות המזהמים יצומצם למינימום האפשרי.
ניצן שלום, ידוע לך אם תחנות כח פרטיות מונעות בגז בישראל (שמוגדרות כדו-דלקיות) משתמשות בקונדנסט כדלק לגיבוי במקום סולר? ואם כן, באיזה אופן הוא מאוחסן?
שלום,
למיטב ידיעתי קונדנסט אינו משמש כדלק נוזלי אלא כחומר גלם בתהליך הזיקוק.
איני מכיר אכסון או שימוש שלו בתחנות כוח פרטיות אך ייתכן שהדבר נעשה ולא פורסם ברבים.
אם ישנו מקום שבו ישנו חשש לאכסון כזה אנא עדכנו אותי ואנסה לבדוק.
ראיתי רק עכשיו, אז רק עכשיו התעצבנתי. כשרשמת:
"כאשר לא זורם גז טבעי, עוברת תחנת הכוח של בתי הזיקוק לשימוש במזוט, שהוא דלק ברמת זיקוק נמוכה יותר, ולכן הוא מזהם יותר ביחס לסולר או לבנזין. ככל הנראה, גורם השימוש במזוט לעלייה בכמות הגזים המועברים לשריפה בלפיד, שאינו ערוך לקלוט נפח גזים מעבר לזה הקיים בעת עבודה רגילה. שריפת הגזים העודפים יוצרת להבה גדולה מהרגיל, וסביר להניח שהיא מעלה את שיעור פליטות הגזים המזהמים לאטמוספרה"
חשבת על מה אתה רושם?
הגעתי לבלוג שלך לאחר שראיתי בדה-מרקר שאתה מומחה לכימיה לגז ולאנרגיה, והתעצבנתי לראות את הקלות שבה ישראלים מנכסים לעצמם מומחיות בתחומים שהם לא מבינים בהם כלום. בינינו, איך אתה יכול להיקרא מומחה לאנרגיה ולגז כאשר אתה לא יודע איך מפיקים גז ונפט ולא יודע איך בית זיקוק עובד?
השאלה הראשונה שהיית צריך לשאול (ולענות) עליה בפוסט – היא מדוע שריפת מזוט (בתנורים ובדוודים) מובילה להפנית גזים לשריפה בלפיד. הרי עד שבתי זיקוק עברו לגז טבעי עברו אי-אילו עשרות שנים, לא?
השאלה השניה היא מדוע הלפיד צריך לקלוט נפח גזים בעת עבודה רגילה. אני מקווה שאתה יודע שהלפיד הוא אמצעי בטיחותי (בטוח קראת את API 521 או API 537 לאחרונה) ועל כן העבודה "הרגילה" שלו היא במקרי "חירום" (בהם יש להוריד את הלחץ של הכלים והצנרת פן יתבקע).
השאלה הקשורה לזו היא האם באמת הלפיד לא ערוך לקלוט נפח גזים במקרה "חירום". האמת היא שמערכות לפיד בנויות לעמוד במצבי קיצון הרבה יותר חמורים ממה שאתה מתאר לעצמך.
לבסוף, נכון ששריפת גזים מובילה ללהבה גבוהה מהרגיל, אך האם בהכרח היא מעלה את שיעור פליטות הגזים המזהמים? זה מאד תלוי בהרכב המזהמים, ובטיב השריפה. בינינו, אם עוברים לשרוף מזוט, מה שצריך לעניין את כולנו הוא מה יוצא מארובות התנורים ופחות מה נשרף בלפיד (שאכן, הוא הרבה יותר פוטוגני).
ולבסוף, גילוי נאות: אני מהנדס שעבד בבתי הזיקוק בחיפה. אני מבין לא מעט בגז ונפט ותהליכי זיקוק, ואני האחרון שיגיד שאין מה לשפר (בכל זאת, אחרת לא יצטרכו מהנדסים…).
נשמע כמו מחדל.. אני חושב שברגעים כאלו אנחנו מעריכים את הגז כמשאב לאומי ובפרט את מאגרי הגז בישראל. האם ניתן לקבל עוד מידע ובדגש על ההרכב הכימי של המזוט?
חשוב להבין כי בתוך שנים ספורות הפך הגז הטבעי למקור האנרגיה המועדף לייצור חשמל ויצר לראשונה אלטרנטיבה בעבור מפעלי התעשייה שהיו תלויים מאז ומתמיד בדלקים מזהמים. בנוסף, צריכת הגז טבעי בישראל עולה מידי שנה – ואין ספק כי המטרה היא אפליקציה שלו בתעשיות הגדולות במדינה. תהליך הגילוי וההפקה אמנם מורכב, אבל כדי לקבל את התמונה המלאה כדאי להעמיק בנושא מחיר הגז הטבעי
כתיבה טובה, במיוחד מכל מיני סיבות שציינת כאן ניתן להבין את השיקולים מאחורי התמחורים ומחיר הגז הטבעי בישראל, ששונה בתכלית מזה שבארה"ב בשל פרוצדורת הפקה שונה לחלוטין
למרות הפסימיות משהו, אני מאמין ביכולת שלנו לבצע מהפך מבית כך שיום אחד, בתקווה קרוב משנדמה, נוכל להזרים גז טבעי בצנרות לבתים ולהשתמש בו לצרכים יומיומיים כמו בישול (ממש כמו האמריקאים). מחיר גז טבעי בישראל כמובן עדיין שונה בתכלית מבשוק האמריקאי, אבל הדבר טבוע בהיצע והביקוש הנוכחיים בכדי שנוכל להרוויח מהשימוש בגז בעצמנו וגם באופן מסחרי. מעבר לכך אופי ההפקה של הגז שונה בתכלית בחופי ישראל מאשר בתעשיה האמריקאית.
אני גם מנסה להבין את השיקולים, כי הרי ברור שהמגמה היא מעבר לגז הטבעי ורישות ברמה הארצית. בסופו של דבר אם נסתכל גם על זמינות המשאב, העבודות על אסדת הגז לוויתן
מתקדמות יפה ואנחנו צועדים לקראת עושר אנרגטי בזכות המאגר הזה לבדו..
אני גם מנסה להבין את השיקולים, כי הרי ברור שהמגמה היא מעבר לגז הטבעי ורישות ברמה הארצית. בסופו של דבר אם נסתכל גם על זמינות המשאב, העבודות על אסדת הגז לוויתן מתקדמות יפה ואנחנו צועדים לקראת עושר אנרגטי בזכות המאגר הזה לבדו.
גז טבעי הינו מקור אנרגיה מצוין, זמין, ואכן מזהם כב-50% פחות מדלקים מוכרים אשר מופקים כיום ונעשה בהם שימוש יום יומי. התקווה באזורנו היא להתחיל לנצל מקור אנרגיה זה גם בשימוש יום יומי, כפי שנהוג בארה"ב – גז טבעי אפילו משמש לבישול. מבחינת מחיר הגז, בארה"ב אכן מחיר הגז נמוך ביותר, הדבר טמון במיקוםאסדת קידוח שתלוי במיקום המאגרים שנתגלו. בארה"ב אופן ההפקה הוא שונה בתכלית מאשר במדינות כמו ישראל ומדינות נוספות באירופה.