ניצן מתן.
שר התיירות יריב לוין אומר לנו שהבנייה בחופים תהיה "מידתית" ושעוד בנייה של מלונות תפתח את התיירות. ישנן שתי אפשריות או שהשר משקר במצח נחושה או שהוא לא מכיר את החומר. הנתונים ברורים ופשוטים: לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כ-50% מהחדרים בבתי המלון עומדים ריקים כך שברור שאין דרישה לעוד בתי מלון. לפי נתוני הלשכה התיירות הנכנסת לארץ ירדה בכ- 25% במהלך שנת 2015 בהשוואה לתקופה שבין 2005 ל- 2014. כיום יש בארץ כמיליון ושלוש מאות אלף מיטות בבתי מלון מתוכן כשש מאות וחמישים אלף עומדות ריקות. ישנם פחות תיירים וכמות אדירה של חדרים ריקים אז ברור שהוספת עוד חדרים לא תפתור את הבעיה שבגינה לא מגיעים תיירים לארץ.
מה יקרה אם החוק יעבור?
הקבלנים יקבלו אפשרות לבנות על החוף. החוק החדש גם מאפשר להם לבנות בתים במקום מלונות. כפי שצולם בוועדה על ידי משקיף של המשמר החברתי הגישה הלוביסטית של התאחדות המלונות, יעל שילוני, תיקון להצעת החוק שהתקבל ממש ברגעים האחרונים של הדיונים בוועדה. התיקון משנה מספר דברים מהותיים בחוק שהחמור בהם היא האפשרות להסב בתי מלון למגורים (עמוד 5 בהצעת החוק הסופית) והגדלת השטח הבנוי וכל זאת על קו החוף ממש. תכנית המתאר הארצית למלונות קובעת שהבנייה תאפשר "ככול הניתן" גישה לחוף ולמעשה לא מגבילה את הבנייה בחוף ההים. הקבלנים שרוצים להרוויח, ובצדק, ימהרו לנצל ולהסב את בתי המלון למגורים ויגרפו הון עתק.
אם החוק יעבור התיירות לא תרוויח והציבור יפסיד את החוף. בחוק התכנון והבנייה אין התיישנות ועדיין ישנן בתוקף תכניות בנייה ישנות המאפשרות בנייה בסמוך לקו המים. התיירות חשובה מאין כמותה אך מימוש תכנית שתגרום להרס עצום בחופים אינה הפתרון הנכון לבעיה זו. יש לשמור על החופים מכל משמר למען הציבור כולו ולא להפוך אותם למתחמים סגורים לעשירים בלבד.
ואם כל זה לא משכנע אתכם שאין לנו חוף לבנות עליו אולי התמונות האלה של חופים עירוניים ישנו את דעתכם.