המנכ"ל המתפאר: שלושה דוחות חמורים של מבקר המדינה ועובדת אחת בניגוד עניינים

 

ניצן מתן

בחודש מרץ השנה נערך פאנל מומחים בנושא זיהום האוויר בחיפה. הפאנל התקיים בחסות לשכת עורכי הדין, והרוח החיה מאחורי הכנס הייתה עו"ד אליס גולדמן, יחד עם עו"ד טל אבריאל. את הכתבה שיצאה בכתב העת של לשכת עורכי הדין ניתן לקרוא בקישור המצורף.

במושב הראשון השתתפו ד"ר אביעד זיק, מומחה לאונקולוגיה, ד"ר עופר דרסלר, מנכ"ל איגוד ערים חיפה ודרור רשף מהעמותה לכלכלה בת קיימא ואנוכי.

במהלך הדיון הציג ד"ר דרלסר את המצב בחיפה כ"טוב" ו"משופר", לדבריו, בהרבה משהיה בעבר. הוא אמר כי אחוזי התחלואה בסרטן בחיפה ירדו משמעותית, לעומת השנים הקודמות. להבנתו, קִרבה גיאוגרפית לבית זיקוק אינה בהכרח גורם ברור לתחלואה עודפת באוכלוסייה, ולראָיה: ערים שונות באירופה שבקרבתן ישנם בתי זיקוק הן ללא עודף בתחלואה.

דבריו לא היו מקובלים עלי, והצהרתי שהספרות המקצועית קובעת בוודאות שקרבה לבתי זיקוק מגדילה את החשיפה לרעלים הנפלטים לאוויר, וכן את המחלות הנגרמות כתוצאה מכך. לגישתי, כך הוספתי, יש לבצע פיקוח מקפיד על בתי הזיקוק כגורם הפוגע בבריאות האוויר, ולא כגורם "סביר" שאינו מצריך יחס מיוחד של הרשויות.

בתורי התבקשתי לספר על השפעתו של זיהום קרקע על בריאות הציבור. מעבר לנזק האפשרי למֵי התהום עקב חדירת מזהמים לקרקע, ישנם גזי הקרקע שלרוב אינם נחשבים כגורם סיכון. מרכיבי הדלק הם נדיפים מאוד, ומכיוון שכך, קרקע שהזדהמה מדלק יכולה לגרום לנידוף קבוע של גזים לקומת קרקע, או מרתפים. אנשים שעובדים במקומות שכאלו, דוגמת מאבטחים ושומרים בחניונים, עלולים להיחשף לחומרים אלו במהלך עבודתם, ועבודתם יכולה להגיע לשמונה שעות ביום, ומעלה. התקנות מגדירות שבאזורי תעסוקה מותר שיהיה יותר זיהום, אבל לגוף האדם אין זה משנה אם הוא נחשף בעבודה או בבית, ולפי הספרות המקצועית מספיקה חשיפה של שעה בודדת כדי להגדיל משמעותית את הסיכוי לסרטן.

דוגמה לחוסר הטיפול בנושא ניתן לראות ביציאה מכביש המנהרות בחיפה. לפני כשנתיים הורחב הכביש, ובמסגרת ההרחבה התקבל אישור להזרים את מי התהום לנחל הקישון עד לאמצע שנת 2014. כשביקרתי במקום בתחילת 2015 ראיתי שההזרמה נמשכת, והמים אינם מוזרמים לקישון אלא לבור מלאכותי בצמוד לאתר העבודות. גרוע מכך, המים לא היו מי תהום נקיים אלא מים מזוהמים ביותר. רק המראה של המים די בו כדי להבין: צבעם אדמדם-עכור שברור שאינו טבעי, זאת בנוסף לריח מתכתי כבד שעלה מהם. כמובן שמראה עיניים אינו מספיק, וביצענו במקום בדיקות מעבדה שאישרו שבמים ישנו ריכוז גבוה ומדאיג של מתכות ומרכיבי דלק תעשייתיים. נכון להיום – הבעיה לא טופלה, וזאת, למרות המכתבים שנשלחו למשרד להגנת הסביבה ולרשות המים. המקום נמצא כ-500 מטר מהתחנה המרכזית לב המפרץ, וסביר להניח שמי התהום הנמצאים שם מזוהמים גם הם. המשמעות היא שכל מי שנמצא בקומות קרקע, או במרתפים באזור, נמצא בסיכון גבוה לחשיפה. הבעיה לא נפתרה למרות עובדה נוספת: יש כאן עבירה ברורה על החוק מצד עיריית חיפה, שבמשך שנתיים מזרימה מים מזוהמים ללא אישור ובידיעת הרשויות.

 

New Microsoft PowerPoint Presentation

תמונת לווין של Google מיוני 2016 המראה שהזרמת המים המזוהמים לא הופסקה

בהמשך הדברים התחיל ד"ר דרסלר לפאר את עבודת איגוד הערים ואת העבודה הטובה שהם עושים באזור חיפה. לאחר כדקה או דקה וחצי – לא יכולתי להבליג. הזכרתי לו שמי שאחראית על זיהום האוויר בארגון נחשדה בניגוד עניינים חמור, מכיוון שבעלה זכה במכרזים בסכומי עתק בבתי הזיקוק, ללא דיווח. זאת, ועוד: מבקר המדינה הוציא ב-2013 דו"ח חריף שמסביר שהאיגוד החיפאי מתרשל בצורה חמורה בביצוע עבודתו באופן כללי, וכן בפיקוח על מפעל תע"ש שבשטח האיגוד, שגורם לזיהום סביבתי קשה במיוחד. ב-2015 הוציא המבקר דו"ח חריף במיוחד שמציין שלא בוצעו בדיקות מטעם המדינה בכל הנוגע לזיהום האוויר במחוז חיפה. הרשויות נסמכות על דיווחי המפעלים עצמם, ואלו לפי המבקר – הם לוקים בתת דיווח ואי דיוקים קשים.

בקהל היו בעיקר עורכי דין, וקשה לי להעריך עד כמה הם השתכנעו מדברַי. אני רואה פאנלים שכאלה ככלי הסברתי חשוב במערכה הארוכה על המודעות לכך שזיהום האוויר הורג, ויש להתייחס אליו בשיא הרצינות.

אודות ניצן מתן

בוגר תואר ראשון בביולוגיה ימית ומדעי הים ותואר שני בגאוגרפיה וסביבה, אם תזה בנושא זיהומי דלקים למי התהום. עובד בתור ייועץ סביבתי
פוסט זה פורסם בקטגוריה איכות סביבה, המשרד להגנת הסביבה, העיר חיפה, חומרים אורגניים נדיפים, כללי, מפרץ חיפה, סרטן, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s