לוביסט שמנסים להביאו למוקמו
בכנסת ישראל ישנה תופעה, בעייתית לעיטים, של שדלנים או בשמם המקובל לוביסטים.
הלוביסטים הם אנשים המייצגים אינטרסים של גוף או אדם מסוים כאשר מטרתם היא להשפיע על הצעות חוק וההחלטות המעוברות במשכן הכנסת. רוב הלוביסטים נשכרים ע"י בעלי הון, טייקונים, ומעוטם הם נציגים של גופים חברתיים.
בחוק הלוביסטים, שנחקק ב2007- ותוקן ב-20111, נאמר שהלוביסטים מנצלים לרעה את המנגנון הדמוקרטי, מפעילים לחץ בלתי סביר על ח"כים, מעבירים מידע מוטעה ומציעים טובות הנאה כאלה ואחרות לחברי כנסת בכדי לזכות בתמיכתם.
נראה שהשיטה העיקרית שבה משתמשים הלוביסטים היא הפגנת נוכחות גבוהה, מספרית לעיטים, בועדות שונות. לח"כים שנמצאים במצב של חוסר זמן כרוני עקב ריבוי הועדות להן הם נדרשים, נוח להיעזר בידע שמסופק להם ע"י הלוביסטים, ידע שסביר שמוצג בצורה המייטבה עם האדם ששכר את הלוביסט.
בכדי לנסות ולפתור בעיה זו מחייב החוק את הלוביסטים להזדהות בצורה בולטת באמצעות תגית שם וסרט סימון ומחייב אותם לציין את האדם או הגוף אותו הם מייצגים. בנוסף מחייב החוק את הלוביסטים לשלוח את המידע שברצונם להציג בועדות למאגר ממשלתי הנגיש לציבור בכדי להגדיל את השקיפות והביקורת על עבודתם.
החוק ממשיך ומפרט שאי יכולתו של הציבור הרחב לשגר לוביסטים לכנסת, עקב מחסור בזמן ובכסף, מונע את השמעת האינטרס הציבורי ומשאיר את כל מלאכת השכנוע לאנשים בודדים שהאינטרסים שלהם לא בהכרח עולים בקנה אחד עם האינטרס הציבורי.
בנוקדה זו החוק נראה כבעייתי מכיוון שלציבור יש כבר לוביסטים, 120 במספר, האמורים לשרת את האינטרס הציבורי.
נראה שעקב מחסור בזמן ובמידע של נציגי הציבור נוצר מצב שמספר קטן של אנשים שלא נבחרו משפיעים בצורה מהותית על תהליך קבלת ההחלטות בכנסת.
פתרון מוצע לבעיה זו הוא להגביל את כמות הלוביסטים המותרת לאדם או לגוף, לצמצמם את מספר הלוביסטים המותר בוועדה ולאסור את נוכחותם בעת ההצבעות.
במקרים שבהם לוביסט איננו עומד בדרישות החוק ניתן להרחיקו מהמשכן לפרקי זמן ארוכים ואף לצמיתות. יגדיל המחוקק לעשות, במקרים שכאלה, ויבוא חשבון גם אם האדם המנצל כוחו לרעה ולא רק אם שליחיו.
בכבוד רב,
ניצן מתן
התעוררות הרשת לשינוי חברתי.
העתקים:
חברי הכנסת שיזמו את הצעת החוק:
שר החינול גדעון סהר.
יושבת ראש מפלגת העבודה ח"כ שלי יחימוביץ.
ח"כ חיים כץ.
ח"כ ציון פינאין.
ח"כ דוד אזולאי.
ח"כ דב חנין.
רשימת התפוצה של "התעוררות הרשת לשינוי חברתי".
אתר "התעוררות הרשת לשינוי חברתי" באינטרנט.
אתר עבודה שחורה.
קישור לתקנון החוק מ2011 http://www.shelly.org.il/node/6038
קישור לנוסח החוק המקורי מ2007 http://www.shelly.org.il/node/1177